• Gerbera Young - Niyama Yoga

Het 1e Chakra: Wortelchakra of Muladhara chakra

Bijgewerkt op: 24 dec 2019
In mijn eerste blog starten we met een reis door onze chakra’s.

Chakra (Sanskriet) betekent wiel, rad, schijf.

Chakra’s zijn energiegebieden in het lichaam waardoor de prana, de subtiele levensenergie, stroomt.

We hebben vele chakra’s in ons lichaam maar de 7 hoofdchakra’s bevinden zich vanaf je stuitje via je ruggenwervel omhoog tot aan je kruin. Je kunt ze niet zien, niet lokaliseren. Maar je kunt ze na oefening wel voelen en beïnvloeden.

Elk chakra correspondeert met een bepaald levensgebied of gevoel.

Als de energie vloeiend door alle chakra’s heen kan gaan voel je je gelukkig, gezond, in evenwicht, vol energie, goed in je vel.

Echter, door gebeurtenissen in je leven kunnen chakra’s blokkeren waardoor de energie niet meer goed door de chakra’s kan stromen. Er kunnen dan allerlei lichamelijke of geestelijke klachten ontstaan. Elke lichamelijke klacht correspondeert met een chakra.

Om de energie weer vloeiend door de chakra’s te laten stromen kun je verschillende technieken toepassen zoals yogahoudingen, ademoefeningen, meditatie, ontspanning en ook kunnen geluiden of klanken invloed hebben op de energie die door de chakra's stroomt. Of door te letten op gezonde voeding en een gezond en ontspannen leven te leiden breng je een chakra weer in evenwicht.

Het 1e chakra wordt het wortel- of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men dit het Muladhara chakra. Dit energiecentrum gelegen aan de onderkant van de wervelkolom bij de stuit, zorgt ervoor dat je je stabiel, geaard en veilig voelt. Het eerste chakra is verbonden met het element aarde. Door een goed contact met de aarde, voel je je zeker en ben je aanwezig in het hier en nu.

‘Ik ben, ik verlang, ik heb het recht er te mogen zijn’ staat centraal bij dit chakra.

Yogaoefeningen die het eerste chakra stimuleren, spreken de achterkant van de benen, de hielen en de achterkant van het bekken aan. Ze zorgen voor een stevig contact met de aarde. Vanuit die stevige basis, letterlijk de wortels van je bestaan, kun je jezelf vol vertrouwen neerzetten. Hoe dieper je wortels reiken, hoe steviger je in het leven staat.

De kleur die bij dit chakra hoort is rood en het wordt voorgesteld als een Lotusbloem met 4 bloemblaadjes. De edelsteen die een positieve invloed heeft op het Muladhara chakra is rode Jaspis.

Voel je geaard: masseer je voeten, je benen. Voel het contact met je voeten op de aarde als je staat of voel je zitbotjes contact maken met de stoel waarop je zit.

#yoga #chakras #energie #aarden #rood

71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven