• Gerbera Young

4e Chakra: het hart Chakra of Anahata Chakra

Bijgewerkt op: 24 dec 2019Neem even de tijd om je ademhaling in het zonnetje te zitten. De lucht is gratis en onuitputtelijk; je zult nooit zonder komen te zitten.

Elke inademing is een gelegenheid voor een nieuw moment, elke uitademing een kans om het oude los te laten. Bij elke inademing neemt je innerlijke ruimte toe, vermindert de weerstand en kun je je meer openen. Je eerste en laatste ademhaling bepalen de lengte van je leven. Welkom in het hart chakra!

De kleur van dit chakra is groen, het is een lotusbloem met 12 bloemblaadjes en het element waar dit chakra mee verbonden is, is lucht.

“Het recht om te beminnen en bemind te worden: minder oordelen, meer accepteren. Loslaten, verzachten".

We moeten barrières weghalen zodat we de liefde kunnen ervaren. Maar vaak wordt rondom dit chakra veel spanning vastgehouden waardoor de bovenrug, de borst en de schouders hard en stijf worden. De luchtwegen worden samengedrukt, men gaat lopen met afhangende schouders, voorovergebogen, de borst zakt in waardoor men niet meer vrij kan ademen. Je adem stokt, je hart voelt leeg en uitgeput.

Er zijn niet voor niets veel uitdrukkingen in het Nederlands die betrekking hebben op dit gebied van je lichaam:

- Een zware last op de schouders dragen

- Een gebroken hart

- De schrik beneemt mij de adem

- Je hand over je hart strijken

- Een hart van steen hebben

- Een klein hart hebben

- Een pak van je hart

- Hartzeer hebben

- Het hart op de goede plaats hebben

- Iemand een hart onder de riem steken

- Iemand een warm hart toedragen

- Van je hart geen moordkuil maken

Je borst, de longen, het middenrif, de schouderbladen, de ribben, je hart en luchtwegen zijn allemaal verbonden met dit 4e chakra.

Wanneer dit chakra in balans is, voel je je stralend, vrolijk, gul, liefdevol, empathisch, hou je van jezelf, ben je vreedzaam, evenwichtig en heb je goed afweergestel.

Aandoeningen wanneer het 4e chakra gesloten is zijn o.a.: hyperventilatie en andere ademproblemen zoals astma, hart- en longproblemen, fybromyalgie, rug- en schouderproblemen.

Om jouw hart chakra weer te openen wordt je geadviseerd om houdingen te doen waarbij je borst geopend wordt, de ademhaling wordt verruimd, om je over te geven aan je ego, om liefdevol naar jezelf toe te zijn en emoties durven los te laten. En kun je daardoor misschien verdriet tonen zodat er vrijheid, zachtheid ontstaat in je borstgebied. Maar ook door te lopen in de wind of op een warme dag in een auto te rijden met de ramen naar beneden en de wind te voelen door je haren opent je hart chakra. Houd een dagboek bij om jezelf te ontdekken of draag de edelsteen jade of groene toermalijn op je lichaam.

Ook het eten van groene groenten zoals broccoli, spinazie, courgettes, sla, bleekselderie en groene kool hebben een positieve invloed op het Anahata chakra.

#ontspanning #yoga #energie #chakras #liefde #groen

123 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven