• Gerbera Young

Het 3e Chakra: Manipura chakra of Zonnevlecht chakra

Bijgewerkt op: 24 dec 2019
We vervolgen onze reis langs de 7 hoofdchakra’s vanaf je stuitje langs je wervelkolom omhoog tot aan je kruin. En deze week besteden we aandacht aan het 3e chakra.

In het Sanskriet heet dit chakra het Manipura chakra of navel / Zonnevlecht chakra. Dit chakra ligt rondom je navel. De kleur is heldergeel tot goudgeel. Manipura betekent ook ‘Helder juweel’.

Het chakra wordt voorgesteld als een gele lotusbloem met 10 bloemblaadjes.

Het element waar dit chakra mee verbonden is, is vuur, licht en warmte, energie die door de zon gegeven wordt wat nodig is om je te laten groeien, om vorm te geven aan je bestaan, je eigen identiteit ontwikkelen. De kleur geel staat voor energie waardoor dit chakra de belangrijkste plek is om je energie op te slaan.

Het chakra is verbonden met je ribben, je maag, je bijnieren, je spijsverteringsorganen en je zonnevlecht (solar plexus), je bloedsomloop.

Ben je in balans, stroomt de energie onbelemmerd door dit chakra heen, dan heb je meesterschap over je leven. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staan centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. Je bent verantwoordelijk, betrouwbaar, evenwichtig, je hebt een goed gevoel van eigen waarde (je neemt jezelf en anderen zoals je bent/ zijn), een warme persoonlijkheid, zelfvertrouwen, spontaniteit, speelsheid, gevoel voor humor, goede zelfdiscipline en ben je in staat uitdagingen het hoofd te bieden.

Het recht om te handelen en om een afzonderlijk persoon te zijn: minder afwachten, meer doen: Ik kan het!

Lichamelijke klachten die bij dit chakra horen zijn o.a.: aandoeningen aan je organen, je buik, hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen, verslaving aan eten, diabetes, chronische vermoeidheid, weinig energie. Je bent slap, moe, passief. Spierkrampen.

Om weer balans te brengen in dit chakra zijn balanshoudingen, rompversterkers, draaiingen en torsies goed om te doen. Het vuur in jezelf opstoken, energie opwekken door de bandha’s aan te spannen en de ujjayi adem toe te passen.

Ook naast het doen van yoga kun je dit chakra ook in balans brengen door te zitten bij een kampvuur met vrienden en dan te zingen, te dansen, te lachen. De kracht en energie van de zon hebben ook een grote positieve invloed dus ga de zon in, maak een wandeling in de zon en voel de energie!

De gele kleur verwarmt, geeft harmonie en een aangenaam gevoel aan jezelf, aan je hele lichaam.

#stilte #ontspanning #yoga #chakras #energie #geel

249 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven