• Gerbera Young

Het 5e Chakra: Vishuddha of keelchakra.

Bijgewerkt op: 24 dec 2019
Het 5e chakra waar we aandacht aan gaan besteden is het Vishuddha of keelchakra. Vi betekent ‘zeer’ en shuddha ‘zuiver’.

De energie die door de onderste chakra’s stroomt, wordt in het keelchakra gezuiverd, emoties worden verwerkt. De keel is als een filter van de emoties. Soms is dat voelbaar bijvoorbeeld doordat je een brok in je keel voelt, schor bent of niet uit je woorden kunt komen. In de keel ligt ons instrument om geluid voort te brengen. Emoties zijn ook hoorbaar aan de klank van je stem.

De kleur is helderblauw. Het is een lotusbloem met 16 bloemblaadjes en het element is geluid, ether.

Het doel van dit chakra is het recht om de waarheid te spreken en te horen te krijgen: communicatie. De kwaliteiten onthechten, loslaten, ruimte, stilte, helder spreken, luisteren komen tijdens deze les aan de orde.

De lichaamsdelen die verbonden zijn met dit 5e chakra zijn je schouders, nek, keel, tong, mond en oren. Is jouw keelchakra goed geopend dan is je stem luid en duidelijk, ben je een goede luisteraar, heb je een goed gevoel voor timing en ritme, is je communicatie duidelijk en leef je creatief. Als de energie niet goed stroomt door dit chakra kun je klachten krijgen zoals ademproblemen, heesheid, keelpijn, bloedneus, stem verlies, brok in je keel, niet goed uit je woorden komen als je kwaad bent, stotteren, slikproblemen, enz. Maar ook praatzieke, luidruchtige, verstrooide mensen kan duiden op een overactief keelchakra.

Om dit te verhelpen zijn yoga houdingen die het keel gebied openen, helend voor het keel chakra, zoals het openen van je keel, schouders, zingen, klanken maken.

Bel een vriend of vriendin om lekker mee te praten, schrijf een brief aan iemand die je liefhebt. Ga naar buiten in de zon lopen en adem diep in en uit en luister naar merel gezang.

Het eten van zgn. blauw voedsel zoals blauwe druiven, krenten, bosbessen, paddenstoelen heeft ook een positief effect.

Draag de edelsteen Lapis Lazuli of blauwe Saffier bij je. Yogahoudingen die het keelchakra openen zijn houdingen die de schouders openen naar achteren, de schouderbladen naar beneden brengen, het hoofd naar achteren buigen. Ook de brullende leeuw heeft een helend effect.

Probeer maar eens de volgende ademoefening en voel het positieve effect ervan op je keelchakra.

Bhramri, de Bijenpranayama

  • Ga gemakkelijk zitten met gesloten ogen. Sluit je oren af met je duimen en plaats je wijsvingers op je voorhoofd, met de overige drie vingers licht op de ogen.

  • Adem diep in en maak op de uitademing het zoemende geluid van een bij.

  • Hou dit geluid zo lang mogelijk aan.

  • Adem dan opnieuw in en ga door met het zoemende geluid op de uitademing. Doe dit 5 - 10 minuten.

#yoga #chakras #spreken #blauw #stilte #energie

268 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven